< Zpět na blog

Jakou vinylovou podlahu vybrat – lepenou nebo plovoucí?

Při vybírání vhodné podlahové krytiny si můžeme vybrat z několika typů podlah, nejčastěji se jedná o vinylové, laminátové nebo masivní. V posledních letech výrazně stoupl zájem o podlahy z vinylu, které mají oproti ostatním typům spoustu výhod, a navíc se dají pořídit za příznivé ceny. K největším přednostem vinylové podlahy patří zejména její odolnost, pružnost, snadná údržba, vhodnost i do místností s podlahovým vytápěním, příjemný povrch na dotek a v neposlední řadě také celkem snadná pokládka.

Pokud jste se rozhodli, že si do svého bytu nebo domu pořídíte vinylovou podlahu, musíte se ještě rozmyslet, zda dáte přednost její lepené nebo plovoucí variantě. Obě alternativy mají svoje plusy i mínusy, a právě na ně jsme se v tomto článku zaměřili.

Expona - domestic

Lepené vinylové podlahy

Jejich výhody

Tento typ podlahové krytiny se vyrábí v rolích i v dílcích. Celoplošně lepené vinylové dílce mívají obvykle tloušťku pouhé 2 až 3 mm. Jejich velkou výhodou je tak výborné vedení tepla, díky čemuž jsou lepené dílce ideální zejména do místností s podlahovým vytápěním. Vhodnou volbou jsou také do vlhkých prostor, jako je koupelna. Do koupelny můžete použít i plovoucí variantu, je ale potřeba sledovat, zda mají dílce voděodolný zámkový spoj, případně spodní vrstvu odolnou vlhkosti. Dalším plusem je jejich příznivá cena, tu ale vyvažují vyšší náklady za pokládku. Samozřejmostí je ale výběr z širokého množství různých atraktivních dekorů, takže si každý zákazník může vybrat přesně podle svého vkusu nebo podle celkového interiéru jeho domácnosti. Výbornou volbou jsou do vysoce zatěžovaných komerčních prostor (kanceláře, prodejny, nákupní centra, sportovní centra, školy, nemocnice, výrobny, sklady…)

Negativa lepených podlah z vinylu

Hlavní nevýhodou lepených vinylových podlah je jejich složitá instalace, která je v některých případech opravdu hodně náročná. Dílce totiž musejí být nalepeny na naprosto rovný a vysušený podklad, což bývá často docela problém. S tím také souvisejí vyšší finanční náklady na pokládku podlahy – vždy ale záleží na konkrétní situaci a na tom, v jakém stavu je povrch, na nějž se budou vinylové dílce lepit.  Pokud byste si na pokládku lepené vinylové podlahy troufli sami, použijte lepidla s nízkým obsahem emisí a bez rozpouštědel, lamely netlačte proti sobě, při pokládce se doporučuje pouze mírný tlak. A aby toho nebylo málo, tak na závěr je nutné celou podlahu uválcovat válcem o minimální hmotnosti 50 kg. V případě poškození je oprava také o něco složitější, ale zato nemusíte rozebírat větší část plochy. Poškozený dílec stačí „sloupnout“ případně „vysekat“, odstranit zbytky lepidla a nalepit dílec nový.

Interier - THX - 1 - e1458821266971

Plovoucí vinylové podlahy

Přednosti plovoucích vinylových podlah

Velkou výhodou plovoucí podlahy je její snazší a rychlejší pokládka – jednotlivé dílce jsou vybaveny speciálním zaklikávacím systémem a instalace se tak provádí jednoduše zaklapnutím dílců do sebe. S tím souvisí i snadnější oprava, kdy stačí poškozený dílec jednoduše vyměnit. Stejně tak je jednodušší i výměna či přesunutí celé podlahy.

Plovoucí vinylové podlahy jsou složeny z dílců, které mají podstatně vyšší tloušťku než ty lepené – zaklikávací dílce jsou vysoké +- 10 mm. Hodí se i do vlhkých prostorů, jako jsou např. koupelny, použít je navíc můžete nejen v bytech a domech, ale i v komerčních objektech.

Další výhodou je, že vlastnosti vinylové podlahy se zaklikávacím systémem lze upravit pomocí různých podložek. Některé podložky sníží kročejový efekt, jiné vyrovnávají drobné nerovnosti a další podlahu chrání zespodu před nevyžádanou vlhkostí. Stinnou stránkou podložek může být to, že mohou zhoršit tepelnou vodivost podlahy a tím snížit účinnost podlahového vytápění. Nutno podotknout, že podložka by měla být kompatibilní s podlahou. Některé druhy podlah jsou podložkou opatřeny již z výroby.

Mínusy plovoucích podlah z vinylu

Vyšší tloušťka je na jednu stranu výhodou (u místnosti bez podlahového vytápění), na druhou stranu, pokud je pod plovoucí vinylovou podlahou s nosnou HDF deskou vytápění, není zde tak dobrá tepelná propustnost. V případě instalace podlahového vytápění volte raději celovinylovou konstrukci. Výhoda je v tom, že při vypnutém podlahovém vytápění působí podlaha podstatně příznivěji než u lepené varianty, kde jsou dílce o menší tloušťce. Mírnou nevýhodou může být i trochu vyšší cena, nicméně pokládka plovoucích dílců je mnohem snadnější, rychlejší a tím pádem i levnější. I přes zdánlivou snadnost byste ji ale měli nechat na profesionálech – jen tak totiž můžete získat delší záruku. U některých společností bývá záruka poskytována až na 12 let, je ale třeba mít podlahu nainstalovanou od zkušeného profesionála.

Exdo - clic - detail - aufsicht - retuschiert - fs - 120727 - dl - pres  -  kopie

Na co se při nákupu vinylové podlahy zaměřit?

Hodně důležité je vybrat správný typ podlahy s ohledem na plánované zatížení a provoz v dané místnosti. Na tomto základě se pak vybere podlaha s odpovídající třídou zátěže. Proto byste výběr nové vinylovépodlahovékrytiny měli vždy probrat s prodejcem, resp. odborníkem, který vám poradí a pomůže vybrat ideální druh podlahy na míru pro Vaše potřeby. Ideální je, pokud si můžete od jedné firmy podlahu koupit a zároveň si ji od ní nechat i odborně nainstalovat. Jednou z takových firem je i naše společnost Plancher, která nabízí široký výběr kvalitních vinylových podlah, a to jak v podobě lepených dílců, tak i jako plovoucí podlahy se zaklapávacím systémem. Pokud si pro nákup nové vinylovépodlahy zvolíte právě naši společnost, rádi vám poradíme s výběrem nejvhodnějšího typu podlahy a postaráme se i o její odbornou pokládku, a to i v případě, že máte podlahu již od jiného prodejce.

Vinyl



Štítky: , ,

Další články:

Potřebujete poradit?

napište nám > zavolejte: 603 279 682

nebo se zastavte osobně: Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9

Jsme tu pro Vás a Vaše podlahy již 19 let!

Zavolejte. 603 279 682
Nebo se u nás zastavte. Praha 9 – Zobrazit celou adresu
Návštěva vzorkovny po telefonické dohodě.
Volejte prosím na tel. +420 603 279 682.
zavřít

Poptávkový formulář