< Zpět na blog

Celovinylové podlahy – ideální volba do kuchyně i koupelny

Obliba dlažby, jako krytiny na podlahy kuchyní a koupelen, pomalu klesá. Místo ní nastupují praktické celovinylové podlahy. Proč jsou vhodné, co od nich očekávat a jaké vybrat? Poradíme vám.

Kuchyně a koupelny jsou specifickým prostředím – často je v nich vlhko, na zemi není nouze o cákance vody a v kuchyni se často stane, že spadne i nějaký ten kus nádobí. Proto by podlaha v těchto místnostech měla být odolná jak proti vodě, tak proti poškození. Celovinylová podlaha je přesně takovým typem podlahové krytiny, navíc v dokonalých imitacích dlažby, kamene, mramoru, dřeva a dalších.

Celovinylové podlahy - vinylove.cz

Jaké přednosti má celovinylová podlaha

Celovinylové podlahy jsou oblíbené zejména díky jejich vysoké odolnosti. Vyrábějí se v dílcích a na rozdíl od vinylu v rolích není třeba, aby byly dílce tolik ohebné, jako role. Proto mohou být celovinylové podlahové dílce vyráběny bez přidávání změkčovadel a tím pádem jsou tvrdší i odolnější.

Protože jsou tyto podlahy celé z vinylu, bez dalších přidaných podložek a desek, jsou kompletně voděodolné a po pokládce se nemusíte bát, že by je voda poškodila. Jsou tedy ideálním adeptem do kuchyní i koupelen. Hodí s ale také do vstupních hal nebo do technických místností, kde se také setkáváme s vlhkostí v podobě mokrých šlápot nebo vyšší vzdušné vlhkosti.

Celovinylové podlahy - vinylove.cz

Dát přednost plovoucí nebo lepené celovinylové podlaze?

Obě varianty mají své přednosti.

Lepené celovinylové podlahy

Obecně pořídíte lepené vinylové podlahy o něco levněji než ty plovoucí. Pokud vás zláká nízká pořizovací cena, mějte na paměti, že si k ní budete muset připočíst ještě cenu za vyrovnání podkladu, penetraci a lepidlo.

Na pokládku celovinylové lepené podlahy si raději přizvěte odborníka, protože dokonalé vyrovnání podkladu a práce s lepidlem vyžaduje jisté zkušenosti. Pod lepenou vinylovou podlahu se nepokládají speciální podložky pro tlumení hluku, ale lepí se přímo na podklad, proto se můžete setkat s vyšší mírou kročejového hluku.

Výhodou lepených podlah je jejich nižší konstrukční výška pohybující se okolo 2-2,5 mm. Pokud pod podlahu položíte podlahové topení, máte jistotu, že propustnost tepla bude velmi dobrá.

Plovoucí celovinylové podlahy

V případě plovoucích vinylových podlah se nezalekněte vyšší pořizovací ceny, protože následná investice už není tak vysoká jako u lepených podlah.

Celovinylové plovoucí dílce obsahují vyfrézovanou drážku, tzv. zámek díky kterému do sebe dílce zapadnou a po zacvaknutí vytvoří pevný spoj. Pokládku díky jednoduchému click systému zvládne i laik. Pokud chcete snížit kročejový hluk, můžete pod celovinylovou podlahu položit ještě speciální tlumící podložky. Využít můžete i izolační podložky. Některé druhy vinylových podlah mají tyto podložky integrované už od výroby.

Velikou výhodou plovoucích podlah je možnost výměny poškozeného dílce. Díky tomu, že podlaha není pevně spojena s podkladem ani okolními stěnami, je možné podlahu rozebrat a poškozený díl vyměnit.

Samotná plovoucí celovinylová podlaha je o něco silnější než lepená. I pod tyto podlahy je možné pokládat podlahové topení. Díky větší tloušťce ale poskytují dostatečný tepelný komfort i bez něj.

Celovinylové podlahy - vinylove.cz

Novodobé vinylové podlahy s 5x vyšší odolností

V posledních letech se na trhu začaly objevovat nové vinylové podlahy, které poskytují až 5 x vyšší odolnost a stabilitu zámkového spoje než jiné vinylové podlahy. Takzvaný SPC vinyl je typem vinylové podlahy na kompozitní desce. Materiál podlahy je odolnější nejen proti působení tepla, ale také proti roztažným silám a mechanickému poškození. Samozřejmostí je voděodolnost a možnost instalace podlahového topení. Více o SPC vinylu se dočtete v našem článku zde, případně si prohlédněte novou kolekci SPC vinyl Rigid, více o této kolekci si můžete přečíst v tomto článku.

Další články:

Potřebujete poradit?

napište nám > zavolejte: 603 279 682

nebo se zastavte osobně: Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9

Jsme tu pro Vás a Vaše podlahy již 19 let!

Zavolejte. 603 279 682
Nebo se u nás zastavte. Praha 9 – Zobrazit celou adresu
Návštěva vzorkovny po telefonické dohodě.
Volejte prosím na tel. +420 603 279 682.
zavřít

Poptávkový formulář