< Zpět na blog

Typy pokládek vinylových podlah a velikosti prořezu

Chystáte-li se na pokládku plovoucí vinylové podlahy a máte už vybraný dekor, zamyslete se i nad tím, jakým způsobem budete podlahu pokládat. Podle toho se řídí velikost prořezu a s tím spojený odhad množství kupované podlahy. V článku vám pomůžeme udělat si představu o tom, jaké typy pokládek existují a podle čeho se řídí velikost prořezu.

Co je prořez?

Jako prořez je myšleno množství odpadního materiálu, který vzniká při pokládce plovoucí podlahy tím, že u stěn odřezáváte konce podlahových dílců. Už při nákupu podlahy musíte počítat s tím, že vám vznikne odpadní materiál a je tedy třeba koupit o něco více podlahové krytiny, než je plocha místnosti.

S jak velkým prořezem u vinylových podlah počítat?

Velikost prořezu se řídí několika faktory, mezi které patří:

-          Velikost místnosti

-          Tvar místnosti

-          Množství rohů

-          Přítomnost sloupů a výklenků

-          Způsob pokládky

S prořezem 5 % počítejte u místností, které mají rovné stěny v pravých úhlech, nacházejí se v nich jen 4 rohy, nemají žádné výklenky ani sloupy, tvarem jsou spíše čtvercové než protáhle obdélníkové a pokládka bude rovnoběžná se stěnami.

Prořez 5 – 10 % je pak potřeba brát v úvahu všude tam, kde je místnost buď protáhlá nebo má více rohů, nepravidelný tvar, jsou v ní výklenky či sloupy nebo má stěny dokulata.

S největším prořezem, dosahujícím 15 – 30 %, se setkáte u místností, kde se sejde více uvedených faktorů najednou. Zejména pokládka tzv. „na koso“ ke stěnám způsobí prořez přibližně 30 %.

Berte raději více, než méně

Abyste se vyhnuli nepříjemnostem, kdy při pokládce zjistíte, že vám kousek podlahy chybí, objednávejte už rovnou takové množství podlahové krytiny, které pokryje prořez a případně vám zbyde několik dílů, které si můžete uschovat, pokud budete například v budoucnu potřebovat vyměnit poškozený díl vinylové podlahy. V opačném případě se může stát, že prodejce už typ vaší podlahy nebude mít na skladě a vy budete muset na novou objednávku dlouho čekat.

Typy pokládky plovoucích vinylových podlah

Pokládku podlahy můžete zrealizovat hned několika způsoby, berte však v úvahu, že některé typy pokládky mohou zvýšit množství prořezu.

Pokládka podlahy bez pravidelného opakování

pokládkou vinylových dílců začněte od levého rohu místnosti. Další dílce připojujte podél zdi, až se dostanete k protilehlé zdi. Zde zařízněte koncový díl na potřebnou délku a odříznutý kus použijte na začátek následující řady. V případě, že je odřezek velmi malý, použijte nový dílec. Takto položte podlahu v celé místnosti. Krátké spoje by se při tomto způsobu pokládky měly objevovat vždy teprve po 1/3 délky dílce.

Bez pravidelného opakování

Pokládka podlahy s pravidelným opakováním

Jde o méně používaný typ pokládky plovoucích vinylových podlah, protože nevyvolává správný dojem přírodní dřevěné podlahy jako nepravidelný způsob pokládky. V tomto případě se vinylové dílce se zámkovým spojem skládají tak, aby se krátké spoje opakovaly v pravidelných intervalech. Tento typ pokládky je obvyklý spíše u dlažby.

S pravidelným opakováním

Pokládka podlahy na stromeček

Velmi neobvyklý, ale přitom designově zajímavý, je způsob pokládky na stromeček. Známe ho především u parketových podlah. U vinylových jde spíše o výjimku, protože celovinylové plovoucí podlahy tento způsob pokládky často ani neumožňují. Zacvakávací zámek vinylových dílců bývá jinak silný u krátkých a dlouhých stran dílců, což neumožní jejich spojení. Informujte se proto předem u prodejce, zda podlaha, kterou jste si vybrali pro tento způsob pokládky to umožňuje.

Pokládka na stromeček

Pokládka podlahy na koso

Velmi netypický způsob pokládky představuje pokládka na koso, kdy vinylové dílce rozdělují místnost úhlopříčně. Už jen z důvodu velmi vysokého procenta prořezu (přibližně 30 %) se tento způsob pokládky vinylových podlah využívá velmi zřídka a pro jeho realizaci je dobré přizvat profesionála, který s ním má zkušenosti.

Pokládka na koso

Další články:

Potřebujete poradit?

napište nám > zavolejte: 603 279 682

nebo se zastavte osobně: Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9

Jsme tu pro Vás a Vaše podlahy již 19 let!

Zavolejte. 603 279 682
Nebo se u nás zastavte. Praha 9 – Zobrazit celou adresu
Návštěva vzorkovny po telefonické dohodě.
Volejte prosím na tel. +420 603 279 682.
zavřít

Poptávkový formulář