< Zpět na blog

Lepení vinylové podlahy (vinylových dílců) na schody

Vinylová podlaha se zcela po právu stala jednou z nejoblíbenějších podlahových krytin. Vyniká svou vysokou odolností, dlouhou životností, nízkým kročejovým hlukem, možností instalace na podlahové topení a příjemně hřejivým pocitem při došlapu. Nabízí se v mnoha působivých dekorech, mezi nejoblíbenější patří dřevo, kámen nebo dlažba. Vinyl můžete položit do jakékoli místnosti v domě a to dokonce i na schody. Jaká jsou úskalí této volby a na co se musíte důkladně připravit?

Soulad prospěje interiéru

Kromě již zmíněných výhod přináší položení vinylových dílců na schody jedno další nezanedbatelné plus – celý schodišťový systém totiž můžete sladit s designem podlahy. Schody pak do interiéru krásně zapadnou, a stanou se jeho nedílnou součástí. Žádné přechodové nebo rohové lišty, jen čistý a elegantní vzhled.

Snadná údržba a vysoká odolnost

Příznivé vlastnosti vinylu si pak můžete užívat i na schodech. Jejich čištění bude hračkou a jejich vynikající odolnost vůči mechanickému poškození, promáčknutí, trvalým skvrnám a vodě vás bude těšit dlouhá léta. Vinylem můžete obložit jakékoli schodiště, vždy to ale vyžaduje pečlivou přípravu.

Rovný a rovnější

Pečlivou pozornost věnujte zejména podkladu, který musí být perfektně rovný a hladký. V opačném případě hrozí, že se nerovnosti zkopírují na povrch vaší nové vinylové podlahy a všechna práce bude zbytečná.

Jak schody připravit?

Na podklad použijte penetraci, následně rychleschnoucí cementovou směs. Ta se po vyschnutí ručně brousí. Schody se vyspravují ve dvou rovinách – zleva doprava a od přední hrany k zadní. Permanentní kontrola rovnosti je zásadním krokem, rovinu hlídejte nejen po celé délce, ale i po celé hloubce. Důkladná péče, kterou věnujete i zdánlivým detailům, se vám mnohonásobně vrátí v dlouhotrvající kráse vašeho schodiště.

Přichází čas na profily

Až budete hotovi s podkladem, musíte namontovat kovové ukončovací profily. Jejich místo je na vnitřní i na vnější hraně schodiště. Aby bylo usazení co nejpevnější, ukotvují se pomocí šroubů s hmoždinkou a navíc se také lepí. Jakmile jsou profily nainstalované, schodiště se znovu vyspravuje rychleschnoucí cementovou směsí. Ukotvený kovový profil má hloubku 2 mm, které je třeba opět vyrovnat. Stejně jako v předchozím kroku se pak podlaha přebrousí. Finální činností této etapy je nanesení penetrace.

Lepení vinylu

Samotná instalace vinylových dílců na schody se pak už v podstatě neliší od klasického lepení na podlahu v místnosti. Důležitým krokem je přesné změření schodů. Nevynechejte ani zkoušku pokládky nasucho. Nařežte si jednotlivé lamely, k čemuž budete potřebovat řezací nebo odlamovací nůž. Na lepení použijte speciální podlahářské lepidlo na vinyl. Před jeho nanesením důkladně prostudujte návod k použití a držte se technologického postupu, který doporučuje výrobce. Na lepidlo položte dílce a upravte je do správné polohy. Zatlačte na ně, aby dobře přilnuly a aby se lepidlo přeneslo na zadní stranu vinylu. Případné přebytečné lepidlo okamžitě odstraňte vlhkým hadrem, bez použití čisticích prostředků.

 

Pokud si na lepení vinylových dílců netroufáte, přenechte jej na nás. Stačí si vybrat ten správný dekor vinylové podlahy z našeho vzorníku a odeslat nezávaznou poptávku. Ceny vinylových podlah se pohybují v rozmezí 350 až 779 Korun za metr čtvereční. Pokud podlahu máte od jiného prodejce, poptejte se u nás pouze na pokládku. Cena pokládky lepených vinylových dílců je 150 Kč za metr čtvereční.

 

Mohlo by vás zajímat: Proč nalepit vinylovou podlahu na stěnu?

Další články:

Potřebujete poradit?

napište nám > zavolejte: 603 279 682

nebo se zastavte osobně: Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9

Jsme tu pro Vás a Vaše podlahy již 19 let!

Zavolejte. 603 279 682
Nebo se u nás zastavte. Praha 9 – Zobrazit celou adresu
Návštěva vzorkovny po telefonické dohodě.
Volejte prosím na tel. +420 603 279 682.
zavřít

Poptávkový formulář