< Zpět na blog

Před pokládkou vinylové podlahy je důležité změřit vlhkost podkladu

Bude se ve vašem bytě nebo domě provádět pokládka vinylové podlahy? Pokud ji plánujete, nezapomeňte nejdříve připravit povrch, na nějž se bude nová podlaha instalovat. Vinylové podlahy nelze umístit na příliš mokrý povrch, proto je ještě před zahájením pokládky nutné zjistit, jaká je vlhkost podkladu. 

Měření vlhkosti podkladu nelze provést hned

Přistoupit k měření vlhkosti podkladu není možné okamžitě, ale je třeba vždy počkat alespoň 28 dní po uložení potěru (samonivelační stěrky), v některých případech i déle (až 56 dní). Závisí to mimo jiné i na tom, zda se jedná o cementový nebo anhydritový potěr. Dokud je ale podklad příliš vlhký, nelze na něj novou podlahu pokládat.

Vysušení podlahy se dá urychlit

Pokud nechcete tak dlouho čekat, můžete vysušení podlahy urychlit. Docílit toho lze třemi způsoby. Prvním z nich je průvan. Tato metoda je nejrychlejší, podlaha ale musí být uklizená a holá. Další možností je podlahové topení, díky němuž lze vysoušení urychlit u většiny anhydritových povrchů, u kterých lze topení zapnout už od desátého dne od aplikace. Musí ale být nastavena pouze nízká teplota, maximálně o dva stupně vyšší, než je teplota okolí. Třetí variantou jsou pak speciální průmyslové vysoušeče, které nasávají vlhko z celého prostoru – u této metody je nutné, aby byla pečlivě utěsněná všechna okna i dveře v místnosti.

Jak se dá změřit zbytková vlhkost podkladu?

Zbytková vlhkost podkladu se dá měřit různými metodami. Tou profesionální a 100% spolehlivou je měření pomocí CM přístroje – s ním se dá zjistit vlhkost od 0 % do 6 %. Méně přesné je pak měření prostřednictvím elektronických měřicích přístrojů vlhkosti stavebních materiálů, které udává spíše orientační hodnoty. Nejméně spolehlivou metodou je zjišťování vlhkosti pomocí překrytí části podlahy fólií.

Jaké hodnoty vlhkosti musí podklad mít?

Podklad pro vinylové podlahy musí splňovat určité hodnoty, které stanovuje ČSN (česká státní norma). V případě, že se jedná o cementový potěr, hodnota musí být pod 2 % CM, u anhydritu pak maximálně 0,5 % CM. Pokud ale pod podlahou budete mít nainstalováno podlahové topení, jsou povinné hodnoty nižší – u betonu maximálně 1,5 % CM, u anhydritu do 0,3 % CM.

Další články:

Potřebujete poradit?

napište nám > zavolejte: 603 279 682

nebo se zastavte osobně: Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9

Jsme tu pro Vás a Vaše podlahy již 19 let!

Zavolejte. 603 279 682
Nebo se u nás zastavte. Praha 9 – Zobrazit celou adresu
Návštěva vzorkovny po telefonické dohodě.
Volejte prosím na tel. +420 603 279 682.
zavřít

Poptávkový formulář