< Zpět na blog

Podlahy a podlahové vytápění. Na co si dát pozor u vinylových podlah?

Zvedající se spoje, nerovnosti, ale i velké mezery mezi dílci. To je jen krátký výčet toho, co se může stát, když budete chybovat při výběru podlahy a podlahového vytápění. Ještě hůře může být, když je během pokládky použita špatná technologie. Mějte na paměti, že na podlaze záleží! Je to základní prvek domova. Podlaha musí být hezká, funkční a příjemná.

Plancher

Volbu podlahové krytiny a podlahového vytápění konzultujte!

Základní poučka: „Náš zákazník, náš pán,“ by sice měla platit i v oblasti podlahářství, ale je nezbytné, aby byl nepoučený zákazník vyveden z mnohých omylů. V praxi to znamená, že zákazník by si měl jako první za pomoci odborníka vybrat finální nášlapnou vrstvu podlahy. Podle čeho vybírat? Kromě vzhledu je dobré zohlednit i další vlastnosti. Například odolnost proti oděru, odolnost proti vlhkosti, celkovou trvanlivost podlahové krytiny, snadnost údržby, příjemnost na dotek, zvukový (neboli kročejový) útlum, zdravotní nezávadnost a v neposlední řadě pořizovací cenu. Faktorů, podle kterých je vhodné vybírat může být i více, ale zmínili jsme aspoň ty nejdůležitější.

Teprve po tomto kroku, kdy si vyberete nášlapnou vrstvu podlahy, můžete hledat odpovědi na další zásadní otázky, které je nutné zodpovědět, abyste byly se svou novou podlahou a podlahovým vytápěním spokojeni, a aby zvolená varianta vydržela sloužit po mnoho let. Správně se postupuje zásadně od nášlapné vrstvy směrem dolů. Jedině tak je zajištěno, že se zvolí vhodná řešení pro konkrétní situaci. O správném technologickém postupu se poraďte s odborníky, aby nedošlo ke zbytečnému zklamání. Vyhnete se tím také nepříjemným a nevzhledným polovičatým řešením, které mohou mít podobu nucených dilatačních lišt a dalších kompromisů.

Pozor na teplotu! Můžete přijít o záruku na vinylovou podlahu

Pokud se rozhodnete pro vinylovou podlahu s podlahovým vytápěním, tak si dejte pozor na teplotu. Některé druhy vinylových podlah nejsou vhodné do prostor, kde dochází k rychlému střídání teplot, proto je nutné podlahu před tímto nebezpečím chránit. Podlahové vytápění je proto obvykle umístěné v anhydritu nebo betonové mazanině, aby docházelo k rovnoměrnému prohřátí celého povrchu.

Zároveň je dobré zmínit jedno obecné pravidlo, které platí téměř pro všechny druhy podlah (neplatí například pro keramickou dlažbu). Teplota nášlapné vrstvy je výrobci dimenzovaná na maximální teplotu 27 °C. Zároveň by však teplota neměla klesnout pod 15 °C. Právě v rozmezí těchto teplot by měly mít podlahy s podlahovým topením správnou funkčnost a stabilitu, kterou garantuje výrobce. Je vhodné podotknout, že uvedenou teplotu by nášlapná vrstva podlahy neměla přesáhnout ani v letním období.

Aby prodejci zjistili nepovolené překročení maximální teploty, používají speciální tepelné plomby. V případě, že je nášlapná plocha vystavena teplotě přesahující 27 °C, tepelná plomba nenávratně zčerná. Je to jasný důkaz, že nebyla dodržena základní doporučení, a proto tím zákazník ztrácí nárok na reklamaci defektů podlahy způsobené tímto pochybením.

Proč riskovat vyhozené peníze a poničené nervy? Raději se poraďte a zvolte vhodné řešení, které přinese do vašeho domu radost.

Další články:

Potřebujete poradit?

napište nám > zavolejte: 603 279 682

nebo se zastavte osobně: Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9

Jsme tu pro Vás a Vaše podlahy již 19 let!

Zavolejte. 603 279 682
Nebo se u nás zastavte. Praha 9 – Zobrazit celou adresu
Návštěva vzorkovny po telefonické dohodě.
Volejte prosím na tel. +420 603 279 682.
zavřít

Poptávkový formulář