< Zpět na blog

Jak na pokládku vinylové podlahy? Kdy to zvládnete svépomoci, a kdy je lepší volat odborníky?

Vinylové podlahy se v poslední době těší velké oblibě. Výrazný podíl na tom má velmi lákavý poměr mezi cenou a kvalitou. Vinylové podlahy jsou navíc velmi odolné vůči opotřebení. Potěší také široký výběr z mnoha moderních dekorů a příjemná svrchní vrstva, díky které je radost chodit po vinylových podlahách. V dnešním textu se zaměříme zejména na pokládku vinylové podlahy.

>> Detailní návod na pokládku všech druhů vinylu ZDE <<

Plancher

Rozdělení vinylových podlah  

Druhů vinylových podlah je nespočet. Záleží, jakou optikou je budeme chtít dělit. V našem případě si vystačíme se základním dělením na vinylové dílce a vinylové role.

Vinylové dílce – někdy se setkáte také s označením vinylové lamely, nebo vinylové čtverce. Ať už prodejci používají jakékoliv z těchto pojmenování, jedná se vždy o stejný produkt (maximálně má malinko jiný tvar). Ale zpět k popisu. Je vhodné podotknout, že vinylové dílce se hodí spíš do menších interiérů. Vinylové dílce se dále dělí podle způsobu pokládky – celoplošně lepené dílce, samolepící dílce, zámkové dílce a dílce vhodné pro pokládku na volno. Vinylové dílce jsou dostupné v mnoha variantách provedení. Například sametový vinyl je extrémně příjemný na dotek (hřeje, je hladký a měkký), proto se často pokládá do dětských pokojů a ložnic. Vinylové dílce s voděodolným zámkovým spojem se hodí do koupelny, kuchyně a dalších vlhkých prostor.

Vinylové role – perfektně se hodí do větších a více namáhaných prostor. Vinylové role se standardně pokládají do průmyslových a výrobních prostor, kanceláří, nemocnic, nákupních galerií, sportovních center a mnoha dalších interiérů. Vhodně vybraná vinylová podlaha v rolích najde své uplatnění v jakémkoliv vnitřním prostoru. V menších místnostech, přibližně do 20 metrů čtverečných, lze dokonce vinylové role pokládat na volno, ve větších interiérech je nutná pokládka celoplošným lepením. 

Pokládka vinylové podlahy. Možnosti, výhody a nevýhody

Existují dva základní způsoby pokládky. Pokládka celoplošným lepením a pokládka plovoucím způsobem. Jak už to tak bývá, každý pracovní postup má své výhody i nevýhody. Je navíc určen pro různé druhy vinylových podlah.

Pokládka vinylové podlahy lepením – používá se pro pokládku vinylových rolí i dílců. Je to složitější postup, proto se doporučuje využít služeb profesionálních podlahářů.

Prvním krokem k úspěšné pokládce vinylové podlahy je výpočet potřebného materiálu. Zkrátka. Abyste nekupovali zbytečně moc podlahové krytiny, ale aby vám to zase vyšlo. Pamatujte na to, že vinylová podlaha potřebuje aspoň 24 hodin (ale raději více) na aklimatizaci. A kolik materiálu teda koupit? Vzorec k výpočtu je poměrně jednoduchý. Spočítejte si plochu (obsah) interiéru a připočtěte 10 %.

Před samotnou pokládkou se neobejdete bez důkladné přípravy podkladu. Ve většině případů je nutné odstranit starou krytinu. Následně je vhodné povrch vyčistit, odmastit, srovnat a vysušit. K vyrovnání podlahy se obvykle využívají samonivelační podlahové hmoty (lidově označované jako stěrky). Dalším krokem už je pokládka vinylových dílců nebo rolí. K lepení vinylových rolí a dílců se využívá speciální podlahářské lepidlo, které vyžaduje speciální pracovní postupy – musí se nanášet přiměřená vrstva, nechat ho odvětrat atd.

Během instalace podlahy by mělo být v místnosti minimálně 18 °C a vlhkost vzduchu by neměla přesahovat 70 %. Je potřebné dodržovat i další doporučení. Při pokládce berte lamely střídavě z různých balení.

Hlavní nevýhodou pokládky vinylové podlahy lepením je časová a finanční náročnost. Výhodou je naopak lepší tepelná vodivost, proto je to vhodný způsob pokládky pro podlahové topení. Při chůzi po takto položených vinylových rolích a dílcích navíc nevzniká kročejový hluk.

Pokládka vinylové podlahy plovoucím způsobem – je to postup, který zvládne svépomocí i trochu šikovný kutil. Není potřeba žádné lepidlo. Jednotlivé dílce se k sobě připevňují zámkovými spoji, a to na krátké i dlouhé straně dílu. K pokládce nepotřebujete ani žádné speciální nářadí. Plně postačí ostrý nůž, svinovací metr a obyčejná tužka. Průměrná rychlost pokládky zámkových vinylů se pohybuje kolem 8 metrů čtverečných za hodinu. Nelze však paušalizovat. Pravidelný interiér bez výklenků a dalších nepravidelností je pro pokládku mnohem výhodnější, proto i doba instalace podlahové krytiny bude kratší.

Je velice výhodné, že vinylové dílce se zámkovým spojem můžete opětovně rozložit. Hodí se to v případě, že dojde k poškození některého dílce. Nemusíte rekonstruovat celou podlahu, ale stačí vyměnit pouze jednu lamelu nebo čtverec. Dokonce je možné celou podlahu rozložit a opětovně složit na novém místě. A to se hodí třeba při stěhování. Značnou výhodou je, že pokládku vinylových dílců plovoucím způsobem zvládnetesvépomocí.

Jednou z nevýhod je vyšší pořizovací cena vinylových lamel s click systémem. Sice ušetříte za pokládku, ale investice do podlahové krytiny bude o něco vyšší. Další nevýhodou je, že většina standardních vinylových dílců se zámkovým spojem se nehodí do vlhkých prostor. Existuje však alternativa – vinylové dílce s voděodolným zámkovým spojem.



Štítky:

Další články:

Potřebujete poradit?

napište nám > zavolejte: 603 279 682

nebo se zastavte osobně: Lovosická 439/42, 190 00 Praha 9

Jsme tu pro Vás a Vaše podlahy již 19 let!

Zavolejte. 603 279 682
Nebo se u nás zastavte. Praha 9 – Zobrazit celou adresu
Návštěva vzorkovny po telefonické dohodě.
Volejte prosím na tel. +420 603 279 682.
zavřít

Poptávkový formulář